Αξιοποίηση διαστημικών πόρων: Η προοπτική της Ινδονησίας

Αξιοποίηση διαστημικών πόρων: Η προοπτική της Ινδονησίας

März 12, 2023 0 Von admin

Το διάστημα είναι ένας από τους τομείς που βρισκόταν στον ορίζοντα ανάπτυξης για τους Ιδρυτές της Ινδονησίας, με την ίδρυση ιδρυμάτων που σχετίζονται με αυτόν τον τομέα από τη δεκαετία του ’60. Εκείνη την εποχή, η χρήση του διαστήματος εξακολουθούσε να είναι περιορισμένη διεθνώς και το διάστημα αντιλαμβανόταν ως μια μορφή αποτρεπτικής δύναμης κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Αυτός ο ορίζοντας έγινε σιγά σιγά πιο εμφανής, καθώς η χρήση της διαστημικής τεχνολογίας και των εφαρμογών έχουν αλλάξει δραστικά από την πρόοδο της δημοκρατίας και τη μαζική παγκοσμιοποίηση. Σε αυτόν τον 21ο αιώνα, γινόμαστε επιτέλους μάρτυρες της γέννησης της εποχής του NewSpace, που καλωσορίζει τον ρόλο των ιδιωτικών παραγόντων στις διαστημικές δραστηριότητες ανοιχτά και με μεγαλύτερο τρόπο. Η αριστεία που έφερε αυτός ο νέος ηθοποιός έχει πυροδοτήσει έναν δυναμισμό στο χώρο που γίνεται όλο και πιο εκλεπτυσμένος. Το NewSpace έχει φέρει σε κεφάλαια που κυμαίνονται από τεχνολογικούς πόρους, ανθρώπινους πόρους μέχρι χρηματοδότηση και διεθνή δίκτυα συνεργασίας που είναι ανταγωνιστικά παγκοσμίως.

Ένα από τα ζητήματα που θίγει το NewSpace είναι η εκμετάλλευση των διαστημικών πόρων. Αυτό είναι συνέπεια του στόχου κάθε εταιρείας που είναι η επιδίωξη κερδών. Το NewSpace ενθαρρύνει την περισσότερη αξιοποίηση των υπαρχόντων πόρων στο διάστημα, η οποία μέχρι στιγμής έχει περιοριστεί στην αποστολή δορυφόρων σε θέσεις τροχιάς, στην αποστολή ανθρώπων σε διεθνείς διαστημικούς σταθμούς, καθώς και στην αποστολή οχημάτων σε αποστολές στο βαθύ διάστημα. Σε αντίθεση με το NewSpace, οι παραδοσιακές διαστημικές αποστολές είχαν πιο επιστημονικό χαρακτήρα χωρίς την προσδοκία οποιασδήποτε απόδοσης του οικονομικού κεφαλαίου. Αυτό έχει περιορίσει τα προγράμματα και τα έχει ματαιώσει ή τα έχει σταματήσει για αρκετά χρόνια, όπως το Πρόγραμμα Διαστημικών Λεωφορείων των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο έληξε το 2011.

– Διαφήμιση –

Το NewSpace άνοιξε τις πύλες για τη βιωσιμότητα των αποστολών χωρών παρέχοντας μια επιλογή χαμηλότερου κόστους και άλλα πλεονεκτήματα. Δείχνει ακόμη και άλλα είδη οικονομικών κερδών που μπορούν να αποκομιστούν από το διάστημα, όπως οι ορυκτοί πόροι. Τρεις χώρες σήμερα – οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Λουξεμβούργο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – υποστηρίζουν την πραγματοποίηση του κέρδους εκδίδοντας εθνικές πολιτικές και κανονισμούς (το 2015, το 2017 και το 2019 αντίστοιχα) που εγγυώνται την ιδιωτική δραστηριότητα στην εξόρυξη διαστημικών ορυκτών πόρων.

Τα μονομερή βήματα των παραπάνω χωρών, συν η μελέτη του Διεθνούς Ινστιτούτου Διαστημικού Δικαίου και η προσοχή άλλων χωρών, έκαναν το θέμα της διαστημικής εξόρυξης να τεθεί στην ατζέντα των Διαστημικών Πόρων στη Νομική Υποεπιτροπή-Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για το Ειρηνικό Uses of Outer Space (LSC-UNCOPUOS), το οποίο άρχισε να διεξάγει συζητήσεις το 2017. Στις τρεις συνεδριάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, διαπιστώθηκε ότι οι χώρες χωρίζονται σε δύο πόλους: αυτούς που υποστηρίζουν τη δημιουργία ενός νέου κανονιστικού πλαισίου και αυτοί που υποστηρίζουν το status quo. Η Ινδονησία έχει εκφράσει ενεργά τις απόψεις της για αυτό το θέμα, υποστηρίζοντας ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που εγγυάται την ασφάλεια και τη βιωσιμότητα των διαστημικών πόρων.

Οι διαστημικοί πόροι μπορεί να είναι τόσο υλικοί (για παράδειγμα ορυκτά) όσο και μη υλικοί (για παράδειγμα, τροχιακές αυλακώσεις). Με βάση τη Συνθήκη για το Διάστημα του 1967, το διάστημα και το περιεχόμενό του είναι η κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας, επομένως η χρήση του είναι προς όφελος όλης της ανθρωπότητας, χωρίς να γίνεται διάκριση μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών. Στην Ινδονησία, οι πόροι, που είναι ο βιοπορισμός πολλών ανθρώπων, ελέγχονται από το κράτος βάσει του άρθρου 33 του Συντάγματος του 1945. χώρος μπορεί επίσης να συμπεριληφθεί σε αυτό. Ο νόμος αριθ. 21 / 2013 και το προεδρικό διάταγμα αριθ. 45 / 2017 υπογραμμίζουν το ενδιαφέρον της Ινδονησίας για διαστημικούς πόρους, ιδιαίτερα για μη υλικούς, έως το 2040. Για να ενισχύσει το εγχώριο ρυθμιστικό της πλαίσιο, η Ινδονησία πρέπει να συμβάλει περισσότερο σε διεθνές επίπεδο. Σύμφωνα με τον Δρ. Rhorom Priyatikanto, ανώτερο ερευνητή από το Space Science Center-National Institute of Aeronautics and Space (LAPAN), η Ινδονησία πρέπει να ακουστεί στην ατζέντα LSC-UNCOPUOS (η οποία συζητά κυρίως τους υλικούς πόρους) για να διασφαλίσει ομαλές δραστηριότητες από χώρες που έχουν ήδη τη δυνατότητα εξαγωγής ορυκτών στο διάστημα.

Οι μη υλικοί διαστημικοί πόροι βρίσκονται επί του παρόντος στο επίκεντρο της Ινδονησίας. Για παράδειγμα, όπως τόνισε ο Δρ. Budi Dermawan, αστρονόμος στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Bandung (ITB), οι γεωστατικές τροχιές (GSO) έχουν πλέον γίνει στρατηγικά σημεία για αποστολές στη Σελήνη και άλλα διαστημικά αντικείμενα. Η Σελήνη, εν τω μεταξύ, προβάλλεται ως σταθμός για την πραγματοποίηση της εξόρυξης στο διάστημα. Έτσι, η Ινδονησία, η οποία επενδύει στο GSO, πρέπει να θέσει ενεργά αυτό το θέμα στην ατζέντα της στο UNCOPUOS, μαζί με τα παγκόσμια συμφέροντα. Εκτός αυτού, σύμφωνα με τον Δρ Budi Dermawan, η Ινδονησία πρέπει να ενθαρρύνει την αρχή της δικαιοσύνης και να συνεργαστεί στο θέμα των διαστημικών πόρων, ώστε η Ινδονησία να μην μείνει πίσω από άλλες χώρες. Η Ινδονησία μπορεί να παράσχει στοιχεία σχετικά με τα κριτήρια για τους αστεροειδείς που πρέπει να λαμβάνονται ως ορυκτά, για παράδειγμα ένας αστεροειδής που θα χτυπήσει τη Γη, εξοικονομώντας έτσι κόστος, αποφεύγοντας τον κίνδυνο σύγκρουσης με τη Γη. Επιπλέον, η Ινδονησία είναι σε θέση να παρέχει βοήθεια στη μέτρηση αντικειμένων που πέφτουν γρήγορα, και μπορεί ακόμη και να αναπτύξει λογισμικό σχετικό με αυτό, σε μια προσφορά συνεργασίας.

Σύμφωνα με τον Makmur Keliat, Ph.D, ειδικό στις Διεθνείς Σχέσεις-Πανεπιστήμιο της Ινδονησίας (UI), η συνεργασία είναι η λέξη-κλειδί στο διάστημα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της διαστημικής οικονομίας, της διαστημικής ασφάλειας και των προσπαθειών για τη δημιουργία ενός κανονιστικού πλαισίου. Η παρουσία του NewSpace έχει πυροδοτήσει την ταχεία ανάπτυξη διαστημικών προγραμμάτων από τον διαστημικό τουρισμό έως την εξόρυξη του διαστήματος, τα οποία έχουν γίνει επίκαιρα θέματα και πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη στη διεθνή πολιτική. Η Ινδονησία μπορεί να δημιουργήσει ένα αξιόπιστο εγχώριο οικοσύστημα που μπορεί να ανοίξει τις πύλες των επενδύσεων και της συνεργασίας μεταξύ του κράτους και των παραγόντων του NewSpace στην Ινδονησία, έτσι ώστε η Ινδονησία να μπορεί επίσης να επωφεληθεί από τη διαστημική οικονομία, εν μέσω περιορισμένου κρατικού διαστημικού προϋπολογισμού. Επιπλέον, η Ινδονησία πρέπει επίσης να δώσει προσοχή στο θέμα των απειλών για την ασφάλεια του διαστήματος που μπορεί να είναι με τη μορφή κινητικών φυσικών, μη κινητικών φυσικών, ηλεκτρονικών, κυβερνοεπιθέσεων κ.λπ. αποτελούν επί του παρόντος πραγματικές απειλές για την Ινδονησία στο διάστημα και πρέπει να προβλεφθούν. Προκειμένου να διασφαλιστεί η οικονομία του διαστήματος και η διαστημική ασφάλεια, είναι απαραίτητο να υπάρχει ένα ρυθμιστικό σύστημα που να κάνει διάκριση μεταξύ υλικών και μη υλικών διαστημικών πόρων. Ο διαχωρισμός των δύο έχει σκοπό να επιταχύνει τη διευθέτηση των διαστημικών πόρων που θα συμφωνηθούν διεθνώς.

Το ισχύον διεθνές ρυθμιστικό καθεστώς δεν απαγορεύει την εξόρυξη ορυκτών στο διάστημα, την οποία το NewSpace έχει εκμεταλλευτεί ως ευκαιρία. Επομένως, απαιτείται μια διευθέτηση σχετικά με αυτό πριν από την πραγματοποίηση της διαστημικής εξόρυξης, εντός των επόμενων 2 δεκαετιών, σύμφωνα με τον καθηγητή IBR Supancana. Αυτές οι ρυθμίσεις πρέπει να περιλαμβάνουν τη ρύθμιση πιθανών συγκρούσεων μεταξύ διαστημικών παραγόντων. Μία από τις πρωτοβουλίες για ένα διεθνές ρυθμιστικό πλαίσιο συζητήθηκε από την Ομάδα Εργασίας της Χάγης για τους Διαστημικούς Πόρους, μέλη της οποίας περιλαμβάνουν το Ινδονησιακό Κέντρο για το Αεροπορικό και Διαστημικό Δίκαιο του Πανεπιστημίου Padjajaran (UNPAD). Ο καθηγητής IBR Supancana, ως εκπρόσωπος της Ινδονησίας, παρήγαγε το The Building Blocks on Space Resources τον Νοέμβριο του 2019, το οποίο θα παρουσιαστεί στη συνεδρία LSC-UNCOPUOS 2021 από την ολλανδική αντιπροσωπεία. Αυτά τα δομικά στοιχεία θα πρέπει να εκτιμηθούν ως ένα πρώτο βήμα προς τα εμπρός στη συζήτηση, και συμφωνήθηκε μάλιστα να μεταφραστεί στα ινδονησιακά. Η Ινδονησία πρέπει να συμβάλει ενεργά σε αυτό το θέμα στο UNCOPUOS για να διασφαλίσει ότι η στάση της Ινδονησίας όσον αφορά τους μη υλικούς διαστημικούς πόρους και η αρχή της κοινής κληρονομιάς της ανθρωπότητας περιλαμβάνεται στο πλαίσιο της δίκαιης πρόσβασης στη χρήση των διαστημικών πόρων. Εν συντομία, ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που σχετίζεται με την εξερεύνηση, τη χρήση και την εκμετάλλευση των διαστημικών πόρων, πρέπει να είναι πολυμερές και περιεκτικό, συμπεριλαμβανομένων των ρυθμιστικών ιδιωτικών οντοτήτων. Πρέπει να βασίζεται στις αρχές των υφιστάμενων διαστημικών νόμων. σε θέση να εξασφαλίσει τη βιώσιμη χρήση των διαστημικών πόρων· και αυτό είναι ένα επείγον έργο που πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από την πραγματική εξερεύνηση, αξιοποίηση και εκμετάλλευση των διαστημικών πόρων.