Η NASA και η κυβέρνηση της Ιαπωνίας επισημοποίησαν την Gateway Partnership για το Πρόγραμμα Artemis

Η NASA και η κυβέρνηση της Ιαπωνίας επισημοποίησαν την Gateway Partnership για το Πρόγραμμα Artemis

März 11, 2023 0 Von admin

Εικονογράφηση καλλιτέχνη του Gateway. Η εικόνα είναι ευγενική προσφορά της NASA.

Η NASA και η κυβέρνηση της Ιαπωνίας έχουν οριστικοποιήσει μια συμφωνία για το σεληνιακό Gateway, ένα φυλάκιο σε τροχιά που θα χτίσουν μαζί εμπορικοί και διεθνείς εταίροι. Αυτή η συμφωνία ενισχύει την ευρεία προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών να δεσμεύσουν διεθνείς εταίρους σε βιώσιμη σεληνιακή εξερεύνηση ως μέρος του προγράμματος Artemis και να επιδείξουν τις τεχνολογίες που απαιτούνται για ανθρώπινες αποστολές στον Άρη.

Βάσει αυτής της συμφωνίας, η Ιαπωνία θα παρέχει πολλές δυνατότητες για τη μονάδα International Habitation του Gateway (I-Hab), η οποία θα παρέχει την καρδιά των δυνατοτήτων υποστήριξης ζωής της Gateway και επιπλέον χώρο όπου το πλήρωμα θα ζει, θα εργάζεται και θα διεξάγει έρευνα κατά τη διάρκεια των αποστολών Artemis. Οι προγραμματισμένες συνεισφορές της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης (JAXA) περιλαμβάνουν το σύστημα περιβαλλοντικού ελέγχου και υποστήριξης ζωής της I-Hab, μπαταρίες, θερμικό έλεγχο και εξαρτήματα εικόνων, τα οποία θα ενσωματωθούν στη μονάδα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) πριν από την εκτόξευση. Αυτές οι δυνατότητες είναι κρίσιμες για συνεχείς λειτουργίες Gateway κατά τη διάρκεια χρονικών περιόδων με πλήρωμα και χωρίς πλήρωμα.

«Έχουμε την τιμή να ανακοινώσουμε αυτήν την τελευταία συμφωνία με την Ιαπωνία για την υποστήριξη της μακροπρόθεσμης ανθρώπινης εξερεύνησης στη Σελήνη και γύρω από αυτήν ως μέρος του προγράμματος Artemis», δήλωσε ο διαχειριστής της NASA Jim Bridenstine. «Η ενίσχυση των διεθνών συνεργασιών και των δεσμεύσεών μας στην Artemis βάζει την ανθρωπότητα σε μια σταθερή πορεία για την επίτευξη των κοινών μας στόχων για βιώσιμη σεληνιακή εξερεύνηση μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας».

– Διαφήμιση –

Σύμφωνα με μια συμφωνία με τη Northrop Grumman, η Ιαπωνία θα παρέχει επίσης μπαταρίες για το Gateway’s Habitation and Logistics Outpost (HALO), την αρχική καμπίνα του πληρώματος για τους αστροναύτες που επισκέπτονται το Gateway. Επιπλέον, η Ιαπωνία διερευνά βελτιώσεις στο διαστημικό σκάφος ανεφοδιασμού φορτίου HTV-X, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη χρήση του για τον ανεφοδιασμό logistics Gateway.

«Η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που συνεισφέρουν οι διεθνείς εταίροι στο Gateway θα είναι το κλειδί για την πρόσβαση στη σεληνιακή επιφάνεια», δήλωσε η Kathy Lueders, συνεργάτης της Διεύθυνσης Αποστολής Ανθρώπινης Εξερεύνησης και Επιχειρήσεων στα κεντρικά γραφεία της NASA. «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να προχωρήσουμε σε αυτές τις πρωτοποριακές προσπάθειες με την Ιαπωνία και τους άλλους εταίρους μας».

Η συμφωνία σηματοδοτεί επίσης την πρόθεση της NASA να παρέχει ευκαιρίες πληρώματος για Ιάπωνες αστροναύτες στο Gateway, οι οποίες θα καθοριστούν μετά από πρόσθετες συζητήσεις και θα τεκμηριωθούν σε μελλοντική συμφωνία.

Περίπου το ένα έκτο του μεγέθους του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, η Πύλη θα χρησιμεύσει ως σημείο συνάντησης για τους αστροναύτες που ταξιδεύουν στη σεληνιακή τροχιά με το διαστημόπλοιο Orion της NASA και τον πύραυλο Space Launch System πριν από τη μετάβαση σε χαμηλή σεληνιακή τροχιά και την επιφάνεια της Σελήνης. Από το Gateway, η NASA και οι συνεργάτες της θα χρησιμοποιήσουν αυτό το σεληνιακό πλεονέκτημα ως εφαλτήριο για ρομποτικές και ανθρώπινες αποστολές στη Σελήνη και στον Άρη.

«Οι δυνατότητες που παρέχονται από την Ιαπωνία είναι κρίσιμες για να καταστεί δυνατό το εσωτερικό περιβάλλον του Gateway που επιτρέπει στα πληρώματα μας να ζουν και να εργάζονται για μεγαλύτερη διάρκεια», δήλωσε ο Dan Hartman, διευθυντής προγράμματος Gateway στο Διαστημικό Κέντρο Johnson της NASA στο Χιούστον. «Με τα συστήματα υποστήριξης ζωής από την Ιαπωνία, αποστολές μεγαλύτερης διάρκειας για τα πληρώματα Artemis μπορούν να πραγματοποιηθούν με μειωμένες απαιτήσεις για ανεφοδιασμό logistics».

Οι αστροναύτες της NASA θα επιβιβαστούν σε ένα εμπορικά αναπτυγμένο αεροσκάφος για το τελευταίο σκέλος του ταξιδιού στη σεληνιακή επιφάνεια και ο οργανισμός έχει συνάψει σύμβαση με τη βιομηχανία των ΗΠΑ για την ανάπτυξη των πρώτων δύο εξαρτημάτων Gateway, του Power and Propulsion Element (PPE) και του HALO, επίσης. ως ανεφοδιασμός logistics για την Gateway.

Η Ιαπωνία ενώνει δύο άλλους διεθνείς εταίρους στη δέσμευση για το Gateway με τη NASA. Τον Νοέμβριο του 2020, οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς υπέγραψαν συμφωνία για συνεργασία στο Gateway. Οι προγραμματισμένες συνεισφορές της CSA περιλαμβάνουν το εξωτερικό σύστημα ρομποτικής του φυλακίου, ρομποτικές διεπαφές και ρομποτικές λειτουργίες από άκρο σε άκρο. Τον Οκτώβριο του 2020, η NASA και η ESA υπέγραψαν μια συμφωνία που ενισχύει τις συνεισφορές της ESA στο Gateway, οι οποίες περιλαμβάνουν την παροχή της μονάδας I-Hab και των μονάδων ανεφοδιασμού από την ESA, μαζί με βελτιωμένες σεληνιακές επικοινωνίες.

Τον Μάρτιο του 2020, η NASA επέλεξε τις δύο πρώτες επιστημονικές έρευνες για να πετάξουν στο Gateway, η μία από τη NASA και η άλλη από την ESA. Η NASA και οι διεθνείς εταίροι της Gateway θα συνεργαστούν για να μοιραστούν τα επιστημονικά δεδομένα που θα μεταδοθούν στη Γη. Πρόσθετα επιστημονικά ωφέλιμα φορτία θα επιλεγούν στο μέλλον για να πετάξουν στο φυλάκιο.

Εκτός από την υποστήριξη της επιστημονικής έρευνας που διεξάγεται από ρομποτικές και ανθρώπινες αποστολές σεληνιακής επιφάνειας, το Gateway θα υποστηρίξει δραστηριότητες για τη δοκιμή των τεχνολογιών που απαιτούνται για ανθρώπινες αποστολές στον Άρη. Για παράδειγμα, η NASA θα χρησιμοποιήσει το Gateway για να επιδείξει την απομακρυσμένη διαχείριση και τη μακροπρόθεσμη αξιοπιστία των αυτόνομων διαστημικών συστημάτων και άλλων τεχνολογιών.