Καθαρισμός Καμινάδας – Συμβουλές για να διατηρήσετε το σπίτι σας άνετο αυτό το χειμώνα

Καθαρισμός Καμινάδας – Συμβουλές για να διατηρήσετε το σπίτι σας άνετο αυτό το χειμώνα

Januar 13, 2023 0 Von admin

Ένα τζάκι ή μια ξυλόσομπα είναι ένας ωραίος τρόπος για να διατηρήσετε το σπίτι σας ζεστό το χειμώνα και να εξοικονομήσετε κόστος πετρελαίου θέρμανσης ή ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, εάν χρησιμοποιείτε θερμότητα ξύλου και δεν θυμάστε πότε καθαρίσατε τελευταία φορά την καμινάδα σας, είναι πιθανό να έχει καθυστερήσει. Ο καθαρισμός καπνοδόχου είναι απαραίτητος για την αφαίρεση αιθάλης, μπλοκαρίσματος και συσσώρευσης κρεοσώτου. Εάν δεν το κάνετε, μπορεί να προκληθεί πυρκαγιά στην καμινάδα.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων των ΗΠΑ (USCPSC), κατά μέσο όρο 17.600 πυρκαγιές καμινάδας εμφανίζονται ετησίως στις ΗΠΑ μεταξύ 2015 και 2017. Γενικά, μια καμινάδα πρέπει να καθαρίζεται δύο φορές το χρόνο. Ωστόσο, ο τύπος του ξύλου που καίτε και η συχνότητα που χρησιμοποιείτε τη σόμπα σας μπορεί να σας απαιτήσει να καθαρίζετε πιο συχνά.

Μπορώ να καθαρίσω την καμινάδα μου μόνος μου;

Ανάλογα με τις σωματικές σας ικανότητες και την κατάσταση της καμινάδας σας, ίσως μπορείτε να ξεκινήσετε τον καθαρισμό μιας καμινάδας χωρίς τη βοήθεια επαγγελματία. Εάν η καμινάδα σας καθαρίζεται συχνά και δεν υπάρχει πολύ συσσώρευση κρεοσώτουμπορεί να μπορείτε να χειριστείτε μόνοι σας την εργασία με τα κατάλληλα εργαλεία.

Μπορείτε να καθαρίσετε μια καμινάδα από πάνω προς τα κάτω (από την οροφή) ή από το εσωτερικό του σπιτιού σας. Εάν η στέγη σας είναι ιδιαίτερα απότομη ή δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια σκάλα, είναι απαραίτητο να καθαρίσετε μια καμινάδα από το εσωτερικό του σπιτιού σας ή να επικοινωνήσετε με έναν επαγγελματία.

Οδηγός βήμα προς βήμα για τον καθαρισμό μιας καμινάδας

Εάν είστε σωματικά ικανοί να εργάζεστε από την οροφή σας και έχετε τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας, ο καθαρισμός της καμινάδας DIY είναι δυνατός. Πριν τον καθαρισμό, θα θελήσετε να ελέγξετε την κατάσταση της καμινάδας σας και το επίπεδο καθαρισμού που απαιτείται. Ίσως μπορέσεις επιθεωρήστε την καμινάδα σας από κάτω κοιτάζοντας ψηλά από το τζάκι ή τον καθαρισμό στο εξωτερικό του σπιτιού σας με φακό και καθρέφτη.

Τις περισσότερες φορές, θα έχετε την καλύτερη θέα από την οροφή. Σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστεί να αφαιρέσετε το καπάκι της καμινάδας και να ρίξετε έναν φακό στην καπνοδόχο. Εάν έχετε άθικτη καπνοδόχο, μπορείτε να ακολουθήσετε αυτά τα βήματα για να καθαρίσετε με ασφάλεια την καμινάδα σας.

1. Αποκτήστε τα κατάλληλα εργαλεία

Μετρήστε τη διάμετρο της καμινάδας σας για να προσδιορίσετε το μέγεθος της βούρτσας που χρειάζεστε. Η βούρτσα πρέπει να είναι περίπου ένα τέταρτο έως μισή ίντσα μεγαλύτερη από τη διάμετρο της καμινάδας. Θα χρειαστείτε επίσης ράβδους επέκτασης για να τρέχουν σε όλο το μήκος της καμινάδας σας.

2. Προετοιμάστε τον χώρο εργασίας σας

Είτε εργάζεστε μέσα στο σπίτι σας είτε από την οροφή, είναι σημαντικό να προστατεύετε το σπίτι σας από ζημιές. Βεβαιωθείτε ότι η πόρτα της ξυλόσομπας σας είναι καλά κλειστή. Εάν έχετε τζάκι, αφαιρέστε τα σίδερα και τις σχάρες ή άλλα αξεσουάρ από την εστία. Εάν εργάζεστε από την οροφή, καλύψτε το άνοιγμα του τζακιού με πλαστικό φύλλο βαρέως τύπου και κολλητική ταινία για να περιέχει αιθάλη και υπολείμματα. Τέλος, εάν καθαρίζετε από το εσωτερικό του σπιτιού, προστατέψτε το πάτωμα και τα γύρω έπιπλα από την πτώση αιθάλης και σκουπιδιών.

Άνθρωπος που σκουπίζει το γυάλινο κάλυμμα μιας καμινάδας - καθαρίζει μια καμινάδα.

3. Καθαρίστε τον καπναγωγό

Δεν έχει σημασία το δικό σου μέθοδος καθαρισμούθα θελήσετε να ανοίξετε τον αποσβεστήρα πριν ξεκινήσετε.

Εργασία από τη στέγη

Πριν ανεβείτε σε μια σκάλα, βεβαιωθείτε ότι έχετε όλα τα εργαλεία που θα χρειαστείτε και τον εξοπλισμό ασφαλείας. Αναθέστε έναν συνεργάτη να κρατά τη σκάλα σας στη θέση του καθώς ανεβαίνετε. Τοποθετηθείτε στην οροφή όπου μπορείτε να εργάζεστε με ασφάλεια. Εάν αντικαταστήσατε το καπάκι της καμινάδας μετά από έλεγχο, αφαιρέστε το για καθαρισμό. Εισαγάγετε τη βούρτσα στον καπναγωγό, σπρώξτε την προς τα κάτω, τρίψτε πάνω-κάτω και περιστρέψτε τη βούρτσα δεξιόστροφα για να καθαρίσετε την αιθάλη και το κρεόσωτο που ξεφλουδίζει.

Προσθέστε ράβδους επέκτασης όπως χρειάζεται για να κατεβείτε στην καμινάδα. Όταν ο καπναγωγός καθαριστεί καλά, αφαιρέστε τη βούρτσα, αποσυναρμολογώντας τις ράβδους καθώς προχωράτε. Αφού αφαιρέσετε τη βούρτσα, ρίξτε ένα φως στην καπνοδόχο και βεβαιωθείτε ότι η καπνοδόχος έχει καθαριστεί καλά.

Δουλεύοντας από μέσα

Εάν έχετε ένα τζάκι αρκετά μεγάλο για να χωρέσει το πάνω μέρος του σώματός σας, μπορείτε να βουρτσίσετε την καμινάδα από κάτω προς τα πάνω. Αυτή θα είναι μια ακατάστατη δουλειά, οπότε θα πρέπει να ντυθείτε ανάλογα. Φοράτε προστατευτικά γυαλιά και μάσκα προσώπου για να προστατευτείτε από την πτώση υπολειμμάτων. Φτάστε στο τζάκι με τη συρμάτινη βούρτσα και πάνω στην καπνοδόχο. Τρίψτε τα τοιχώματα των καπναγωγών με μια κίνηση βουρτσίσματος προς τα πάνω και προς τα κάτω. Προσθέστε επεκτάσεις όπως χρειάζεται μέχρι να φτάσετε στην κορυφή της καμινάδας.

Όταν ολοκληρωθεί ο καθαρισμός, αφαιρέστε τη βούρτσα από την καμινάδα, αφαιρώντας τις προεκτάσεις καθώς προχωράτε.

4. Πλήρης Καθαρισμός

Όταν καθαρίζετε μια καμινάδα, αφήστε χρόνο για να καθίσει η σκόνη και τα υπολείμματα από την καπνοδόχο. Αφαιρέστε προσεκτικά τα καλύμματα από το τζάκι σας για να αποκτήσετε πρόσβαση στα σημεία που δεν μπορούσατε να φτάσετε με μια βούρτσα καμινάδας. Χρησιμοποιώντας μια μικρή βούρτσα καπνοδόχου ή συρμάτινη βούρτσα, καθαρίστε καλά το ράφι καπνού. Περιμένετε να κατακαθίσει ξανά η σκόνη πριν καθαρίσετε όλη τη σκόνη και τα υπολείμματα με μια ηλεκτρική σκούπα καταστήματος.

Πότε να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία για να καθαρίσετε την καμινάδα σας

Το να απολαμβάνετε τη ζεστασιά ενός τζακιού ή μιας ξυλόσομπας φέρνει σημαντικές ευθύνες για την προστασία του σπιτιού σας. Ο καθαρισμός μιας καμινάδας είναι ένα ζωτικό μέρος της συντήρησης που μπορεί να σας βοηθήσει να προστατεύσετε το σπίτι σας. Το κρεόσωτο είναι ένα πολύ εύφλεκτο υλικό που μπορεί γρήγορα να πάρει φωτιά όταν θερμανθεί. Οι πυρκαγιές της καμινάδας μπορούν να φτάσουν τους 2.000 βαθμούς Φαρενάιτ, που είναι αρκετά ζεστό ώστε να σπάσουν οι επενδύσεις καμινάδας από τοιχοποιία και να προκληθεί πυρκαγιά στο περιβάλλον ξύλινο πλαίσιο ή υλικά στέγης.

Ενώ καθαρίζετε μια καμινάδα μόνοι σας κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες, πολλοί άνθρωποι προτιμούν να καλέσουν έναν επαγγελματία. Ο καθαρισμός της καμινάδας σας από έναν επαγγελματία συνήθως κοστίζει μεταξύ $117 και $800, με μέσο όρο $470. Ωστόσο, ο καθαρισμός εκτεταμένης συσσώρευσης κρεοσώτου απαιτεί συχνά επαγγελματικά εργαλεία και μεθόδους. Όταν το κρεόσωτο έχει σκληρυνθεί σε ένα παχύ στρώμα που περιορίζει τη ροή του αέρα μέσω της καμινάδας σας, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία για καθαρισμό το συντομότερο δυνατό.

Ένα τζάκι ή μια ξυλόσομπα είναι μια ευχάριστη προσθήκη για να διατηρήσετε το σπίτι σας άνετο κατά τους κρύους χειμώνες της Νέας Αγγλίας. Ωστόσο, χωρίς την κατάλληλη συντήρηση και φροντίδα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πυρκαγιάς ή ζημιάς από καπνό που μπορεί να βλάψει ή να καταστρέψει το σπίτι σας. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την επαρκή ασφάλιση κατοικίας και άλλους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να προστατεύσετε το σπίτι σας στη Μασαχουσέτη, επικοινωνήστε με τους ανεξάρτητους ασφαλιστικούς πράκτορες στο LoPriore Insurance Agency.