Παγωμένοι σωλήνες Βασικά στοιχεία για την πρόληψη και την απόψυξη σωλήνων

Παγωμένοι σωλήνες Βασικά στοιχεία για την πρόληψη και την απόψυξη σωλήνων

Januar 16, 2023 0 Von admin

Ενώ οι σκιέρ χιονιού και οι πολικές αρκούδες μπορεί να λατρεύουν τους κρύους και χιονισμένους χειμερινούς μήνες, όλος αυτός ο άνεμος και ο κρύος αέρας μπορούν να καταστρέψουν εμάς και τα σπίτια μας επίσης. Χειμερινός καιρός μπορεί να είναι επιζήμια με διάφορους τρόπους.

Εάν το σπίτι σας δεν είναι καλά προετοιμασμένο για το χειμώνα, μπορεί να έχετε πολλά προβλήματα, όπως σκάσιμο σωλήνων από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Εάν το σπίτι σας έχει παγώσει σωλήνες, τότε αντιμετωπίζετε ένα σωρό άλλα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής ζημιάς από το νερό.

Η πρόληψη παγωμένων σωλήνων αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για τους ιδιοκτήτες σπιτιού, ειδικά για εκείνους που έχουν παλαιότερα σπίτια που ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Λοιπόν, τι μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε το πάγωμα των σωλήνων νερού; Τι πρέπει να κάνετε εάν υποψιάζεστε ότι έχετε παγωμένο σωλήνα; Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς να αποτρέψετε το πάγωμα των σωλήνων και πώς να αντιμετωπίσετε εάν παγώσουν.

Γιατί οι παγωμένοι σωλήνες νερού είναι πραγματικό πρόβλημα για το σπίτι σας

Ξέρετε ότι είναι κακό να παγώνουν οι σωλήνες σας. Οι σωλήνες σας προορίζονται να μεταφέρουν νερό από την πηγή νερού σας στους νεροχύτες, τις βρύσες και τις τουαλέτες στο σπίτι σας.

Το πραγματικό ζήτημα είναι ότι το νερό σε υγρή κατάσταση καταλαμβάνει λιγότερο χώρο από το νερό όταν είναι παγωμένο. Το νερό διαστέλλεται όταν παγώνει. Αυτό ασκεί τεράστια πίεση στο εσωτερικό των σωλήνων σας, η οποία μπορεί να προκαλέσει ρωγμές ή ακόμα και σκάσιμο.

Έχετε δει ποτέ μπουκάλι αναψυκτικού ή μπορεί να είναι παγωμένο; Το πάνω μέρος σβήνει ή τα πλαϊνά χωρίζονται. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στους σωλήνες σας.

Το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι ο σωλήνας σας δεν λειτουργεί πλέον. Είναι ότι το νερό που δεν είναι παγωμένο θα αρχίσει να χύνεται στο σπίτι σας.

Προληπτικά βήματα για την αποφυγή παγώματος σωλήνων

Εάν ζείτε σε ένα κλίμα όπου οι χειμώνες είναι σκληροί και οι θερμοκρασίες πέφτουν πολύ κάτω από το μηδέν, θέλετε να λάβετε προληπτικά μέτρα για να προσπαθήσετε να αποτρέψετε το πάγωμα των σωλήνων σας. Λοιπόν, τι μπορείτε να κάνετε;

Λάβετε υπόψη την κατάσταση μόνωσής σας, ειδικά σε εκείνες τις περιοχές του σπιτιού σας που είναι πιο εκτεθειμένες στο κρύο. Σκεφτείτε τη σοφίτα, τον χώρο ανίχνευσης και τους χώρους του υπογείου. Προσθέστε μόνωση σε αυτές τις περιοχές για να τις αποτρέψετε από το να κρυώσουν πολύ.

Αναζητήστε περιοχές στο σπίτι σας όπου μπορεί να έχετε γραμμή παροχής νερού που εισέρχεται στο σπίτι σας από μια απροστάτευτη περιοχή. Αυτό μπορεί να προέρχεται από μια γραμμή από μια πισίνα, σύστημα καταιωνιστήρων, εξωτερικό σωλήνα ή γραμμή νερού σε γκαράζ. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αποστραγγίσει τους σωλήνες νερού που συνδέονται με σωλήνες εξωτερικού χώρου το χειμώνα.

Εάν έχετε εκτεθειμένους σωλήνες που αντιμετωπίζουν πιθανό κίνδυνο ψύχους, εξετάστε το ενδεχόμενο να προσθέσετε μονωτικά προϊόντα όπως χιτώνια σωλήνων για την προστασία τους.

Παγωμένος σωλήνας

Πρόληψη παγωμένων σωλήνων το χειμώνα

Μόλις μπείτε στη δίνη του χειμώνα, μπορείτε ακόμα να κάνετε κάποια πράγματα για να αποτρέψετε το πάγωμα των σωλήνων σας από το κρύο.

Αρχικά, θέλετε να σκεφτείτε πού μπορεί να κινδυνεύετε περισσότερο. Αυτές θα είναι οι περιοχές του σπιτιού σας που είναι πιο εκτεθειμένες στο κρύο και έχουν την πιο περιορισμένη πρόσβαση στη θερμότητα. Αυτό μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά θα σας βοηθήσει καθώς σκέφτεστε πού να ψάξετε.

Αρχικά, εάν έχετε γραμμές παροχής νερού στο γκαράζ σας, κρατήστε την πόρτα του γκαράζ σας κλειστή. Αυτό είναι απλώς έξυπνο ούτως ή άλλως για να σας βοηθήσει να μονώσετε το σπίτι σας.

Μερικοί άνθρωποι, σε μια προσπάθεια να εξοικονομήσουν τους λογαριασμούς θέρμανσης, θέλουν να μειώνουν τη ζέστη κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν ίσως δεν είστε στο σπίτι. Κατά τη διάρκεια αυτών των πιο κρύων ημερών του χειμώνα, μπορεί να διατηρήσετε το σπίτι σας ζεστό σε υψηλότερη σταθερή θερμοκρασία. Βοηθά στη μόνωση των πιο εκτεθειμένων περιοχών που κινδυνεύουν να παγώσουν.

Εάν μπορείτε να ανοίξετε την πρόσβαση στη σοφίτα σας, κάντε αυτό. Επιτρέπει λίγη θερμότητα να φτάσει στη σοφίτα και βοηθά στην προστασία αυτού του χώρου εάν οι γραμμές νερού περνούν από εκεί.

Μπορείτε επίσης να κάνετε κάτι τόσο απλό, όπως να ανοίξετε τις πόρτες του ντουλαπιού σας, ώστε οι σωλήνες κάτω από τα ντουλάπια να μπορούν να πάρουν τη θερμότητα από το σπίτι. Μπορεί να παρατηρήσετε πώς είναι πιο κρύο κάτω από το νεροχύτη.

Τέλος, αν ανησυχείτε για τους σωλήνες σας τις πιο κρύες μέρες, ανοίξτε κάθε μία από τις βρύσες σας ώστε να στάζουν αργά και αφήστε τις ανοιχτές. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει νερό που κινείται μέσα από τους σωλήνες. Το κινούμενο νερό είναι λιγότερο πιθανό να παγώσει. Μπορεί να σπαταλήσετε λίγο νερό, αλλά θα μπορούσατε να εξοικονομήσετε τεράστια ποσότητα αποφεύγοντας τη ζημιά από το νερό που προέρχεται από ένα σκάσιμο σωλήνα.

Πώς να καταλάβετε εάν έχετε ήδη παγωμένο σωλήνα

Ανησυχείτε μήπως είναι πολύ αργά και έχετε ήδη παγωμένο σωλήνα; Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που μπορείτε να παρακολουθήσετε για να δείτε εάν υπάρχει ήδη παγωμένος σωλήνας.

Η πιο προφανής ένδειξη μπορεί να είναι αν ανοίξετε το νερό και δεν βγαίνει νερό. Μπορεί επίσης να βγει ως αργή ροή. Αυτό θα σας πει κάπου? υπάρχει ένας παγωμένος σωλήνας που εμποδίζει την κίνηση του νερού.

Τώρα, πρέπει να εντοπίσετε πού βρίσκεται ο παγωμένος σωλήνας. Ψάξτε σε μέρη όπου οι σωλήνες σας είναι πιο εκτεθειμένοι στα στοιχεία, όπως κάτω από ντουλάπια και στο υπόγειο. Μπορείτε επίσης να ακούσετε για να δείτε αν ακούτε νερό να στάζει ή να τρέχει.

Ξεκινήστε να εντοπίζετε τους σωλήνες σας και κοιτάξτε για να δείτε εάν βλέπετε συμπύκνωση ή νερό γύρω από τους σωλήνες. Εάν έχετε εκτεθειμένο σωλήνα, μπορείτε επίσης να περάσετε τα χέρια σας πάνω από τον σωλήνα. Η παγωμένη περιοχή θα πρέπει να αισθάνεται πιο κρύα από άλλα μέρη του σωλήνα.

Απόψυξη παγωμένων σωλήνων

Εάν πιστεύετε ότι έχετε εντοπίσει τον παγωμένο σωλήνα, τότε το επόμενο βήμα είναι να εξετάσετε πώς να τον ξεπαγώσετε.

Αρχικά, θέλετε να εντοπίσετε την πηγή παροχής νερού αυτού του σωλήνα και κλείστε το νερό. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν φαίνεται ότι ο σωλήνας έχει ραγίσει ή σκάσει. Μόλις ο σωλήνας αρχίσει να ξεπαγώνει, θα έχετε μια ροή νερού στο σπίτι σας, αν δεν κλείσετε πρώτα το νερό.

Εάν πιστεύετε ότι ο σωλήνας είναι εντάξει, μπορείτε να αρχίσετε να σκέφτεστε πώς να τον ξεπαγώσετε. Εδώ υπάρχουν μερικές διαφορετικές απόψεις. Μερικοί προτείνουν ότι είναι καλύτερο να σβήσετε το νερό σε περίπτωση που ο σωλήνας σκάσει ξαφνικά ή ραγίσει κατά τη διαδικασία απόψυξης.

Άλλοι προτείνουν να ανοίξετε μια βρύση στην οποία οδηγεί ο σωλήνας. Μόλις το νερό αρχίσει να ρέει, θα καταλάβετε ότι έχετε μειώσει το πάγωμα. Εάν δεν μπορείτε να δείτε τον σωλήνα επειδή είναι μέσα στον τοίχο, το καλύτερο σχέδιο μπορεί να είναι να κλείσετε το νερό προσωρινά. Ο μετρητής νερού εξωτερικού χώρου είναι συνήθως όπου μπορείτε να βρείτε την κύρια βαλβίδα διακοπής.

Παγωμένοι σωλήνες μέσα σε έναν τοίχο

Εάν υποψιάζεστε ότι ο παγωμένος σωλήνας βρίσκεται μέσα στον τοίχο, τότε η αποπάγωση γίνεται πιο περίπλοκη. Θυμηθείτε, αυτό πιθανότατα θα συνέβαινε σε έναν εξωτερικό τοίχο όπου θα ήταν εκτεθειμένος στα στοιχεία στην άλλη πλευρά.

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε σε αυτό το σενάριο είναι να αυξήσετε τη θερμότητα στο σπίτι σας. Ξεκινήστε θερμαίνοντας τον χώρο όσο το δυνατόν περισσότερο για να δείτε αν αυτό είναι αρκετό. Μπορείτε επίσης να φέρετε έναν θερμαντήρα χώρου στο δωμάτιο όπου υποψιάζεστε ότι το πάγωμα.

Να είστε πολύ προσεκτικοί να ακολουθείτε όλες τις οδηγίες του θερμαντήρα χώρου για ασφάλεια και να μην αφήνετε ποτέ χωρίς επιτήρηση.

Εάν αυτό δεν είναι αρκετό, ίσως χρειαστεί να ανοίξετε τον τοίχο για να έρθετε πιο άμεση επαφή με τον παγωμένο σωλήνα. Σε αυτό το σημείο, ίσως είναι συνετό να επικοινωνήσετε με έναν υδραυλικό. Δεν θέλετε να αρχίσετε να ανοίγετε τοίχους χωρίς να είστε σίγουροι ότι έχετε εντοπίσει το σωστό σημείο του παγώματος.

Απόψυξη παγωμένου εκτεθειμένου σωλήνα

Η απόψυξη ενός παγωμένου σωλήνα που είναι ορατός είναι λίγο λιγότερο περίπλοκη. Αυτό είναι πιθανό να συμβεί κάτω από ένα ντουλάπι, κατά μήκος ενός εξωτερικού τοίχου ή σε ένα γκαράζ ή υπόγειο.

Για να ξεπαγώσετε τον σωλήνα, πρέπει να πάρετε λίγη θερμότητα στην περιοχή. Ωστόσο, δεν θέλετε να εκθέσετε τον παγωμένο σωλήνα σας σε ανοιχτή φλόγα οποιουδήποτε είδους.

Ξεκινήστε με ένα πιστολάκι σε χαμηλή ή μεσαία ρύθμιση, όχι υψηλή. Η υπερβολική θερμότητα πολύ γρήγορα μπορεί να προκαλέσει σκάσιμο του σωλήνα. Χρησιμοποιήστε το πιστολάκι για να ζεστάνετε αργά τον σωλήνα.

Μπορείτε επίσης να φέρετε έναν θερμαντήρα χώρου κοντά στον εκτεθειμένο σωλήνα. Και πάλι, μην αφήνετε ποτέ έναν θερμαντήρα χώρου χωρίς επίβλεψη.

Μπορείτε επίσης να προμηθευτείτε θερμαντική ταινία από τα περισσότερα καταστήματα οικιακών βελτιωτικών που μπορείτε να τυλίξετε γύρω από την παγωμένη περιοχή του σωλήνα για να τη ζεστάνετε αργά.

Εκτίμηση πιθανών ζημιών από το νερό

Φυσικά, ως ιδιοκτήτης σπιτιού, ελπίζετε να βρείτε τον παγωμένο σωλήνα και να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα προτού προκληθεί ζημιά. Δυστυχώς, συχνά αντιλαμβάνεστε ότι έχετε παγωμένο σωλήνα όταν σκάει ένας σωλήνας και έχετε πρόβλημα με το νερό.

Και πάλι, θέλετε να είστε σίγουροι ότι θα κλείσετε γρήγορα το νερό, ώστε να μην συνεχίσει να ρέει στο σπίτι σας και να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά. Στη συνέχεια, θα πρέπει να αξιολογήσετε τη ζημιά και να ξεκινήσετε τις προσπάθειες καθαρισμού.

Εάν έχετε σημαντική ζημιά στο νερό ή ζημιά στον σωλήνα, θα θελήσετε να καλέσετε την ασφαλιστική σας εταιρεία και να υποβάλετε αξίωση για επισκευές. Εάν έχετε νερό που έχει κυλήσει στο σπίτι σας, είναι σημαντικό να κάνετε σωστό καθαρισμό και επισκευή για να αποφύγετε πιθανά προβλήματα μούχλας στο δρόμο.

Ο προσαρμογέας της ασφαλιστικής σας αξίωσης μπορεί να σας βοηθήσει με τον μετριασμό του νερού και την πρόληψη της μούχλας, καθώς και να λάβετε προσφορές για την επισκευή των υδραυλικών εγκαταστάσεων.

Κορυφαίες συχνές ερωτήσεις για κατεψυγμένους σωλήνες

Τι προκαλεί το πάγωμα των σωλήνων;

Οι σωλήνες μπορεί να παγώσουν όταν η εξωτερική θερμοκρασία πέσει κάτω από το μηδέν και το νερό μέσα στο σωλήνα δεν κινείται. Το νερό θα παγώσει όταν φτάσει σε θερμοκρασία 32°F (0°C). Όταν το νερό σε έναν σωλήνα παγώνει, διαστέλλεται και μπορεί να προκαλέσει το σκάσιμο του σωλήνα.

Πώς μπορώ να αποτρέψω το πάγωμα των σωλήνων μου;

Υπάρχουν πολλά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να αποτρέψετε το πάγωμα των σωλήνων σας:

  • Διατηρήστε τον θερμοστάτη σας ρυθμισμένο σε τουλάχιστον 55°F (13°C)
  • Μονώστε τους σωλήνες σας, ειδικά αυτούς που εκτίθενται σε κρύο αέρα ή βρίσκονται σε μη θερμαινόμενους χώρους, όπως υπόγεια, σοφίτες και χώρους ανίχνευσης
  • Αποσυνδέστε και αποστραγγίστε τους εύκαμπτους εύκαμπτους σωλήνες και κλείστε την παροχή νερού στις εξωτερικές ράβδους
  • Σφραγίστε τυχόν κενά ή ρωγμές σε τοίχους ή θεμέλια κοντά σε σωλήνες
  • Αφήστε τις πόρτες του ντουλαπιού σας ανοιχτές για να επιτρέψετε στη θερμότητα να φτάσει στους σωλήνες κάτω από τους νεροχύτες και τις συσκευές

Τι πρέπει να κάνω εάν οι σωλήνες μου έχουν παγώσει;

Εάν υποψιάζεστε ότι οι σωλήνες σας είναι παγωμένοι, θα πρέπει να λάβετε άμεσα μέτρα για να τους ξεπαγώσετε. Εδώ είναι μερικά βήματα που μπορείτε να κάνετε:

  • Κρατήστε τη βρύση ανοιχτή. Αυτό θα βοηθήσει στην ανακούφιση της πίεσης στον σωλήνα και θα επιτρέψει στο νερό να αρχίσει να ρέει ξανά μόλις ξεπαγώσει.
  • Εφαρμόστε θερμότητα στον σωλήνα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στεγνωτήρα μαλλιών, θερμάστρα χώρου ή θερμαντικό μαξιλάρι για να ζεστάνετε τον σωλήνα. Μην χρησιμοποιείτε ανοιχτή φλόγα ή φακό προπανίου, καθώς αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο.
  • Χρησιμοποιήστε ζεστό νερό ή μια φιάλη ζεστού νερού για να ξεπαγώσετε τον σωλήνα. Φροντίστε να είστε προσεκτικοί όταν χειρίζεστε ζεστό νερό.

Τι πρέπει να κάνω εάν οι σωλήνες μου έχουν ήδη σκάσει;

Εάν οι σωλήνες σας έχουν ήδη σκάσει, θα πρέπει να κλείσετε αμέσως την παροχή νερού στο σπίτι σας. Εάν δεν μπορείτε να εντοπίσετε την κύρια βαλβίδα νερού, επικοινωνήστε με την τοπική εταιρεία ύδρευσης για βοήθεια. Μόλις διακοπεί η παροχή νερού, θα πρέπει να καλέσετε έναν υδραυλικό για να επισκευάσει τον κατεστραμμένο σωλήνα. Στο μεταξύ, μπορείτε να προσπαθήσετε να καθαρίσετε κάθε νερό που έχει χυθεί και να στεγνώσετε τυχόν υγρές περιοχές για να αποφύγετε περαιτέρω ζημιές.

Πώς μπορώ να ξεπαγώσω μόνος μου τους κατεψυγμένους σωλήνες;

Είναι γενικά ασφαλές να ξεπαγώνετε μόνοι σας τους κατεψυγμένους σωλήνες, αρκεί να λάβετε τις κατάλληλες προφυλάξεις και να ακολουθήσετε τα βήματα που περιγράφονται παραπάνω. Ωστόσο, εάν δεν είστε σίγουροι για το πώς να το κάνετε αυτό ή εάν δεν μπορείτε να εντοπίσετε τον παγωμένο σωλήνα, είναι καλύτερο να καλέσετε έναν υδραυλικό για βοήθεια. Ένας υδραυλικός θα έχει τα εργαλεία και την εμπειρία που απαιτούνται για την ασφαλή και αποτελεσματική απόψυξη των σωλήνων σας.

Η προληπτική δράση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των παγωμένων σωλήνων

Η αντιμετώπιση των παγωμένων σωλήνων στο σπίτι σας είναι σίγουρα στη λίστα με τα εφιαλτικά προβλήματα των ιδιοκτητών σπιτιού. Εκτός από την αντιμετώπιση του κρύου και των σωλήνων, η πιθανότητα ζημιάς στο νερό είναι σημαντική. Όσο περισσότερα μπορείτε να κάνετε για να ενεργήσετε προληπτικά για να βοηθήσετε στην προστασία των σωλήνων που διατρέχουν κίνδυνο, τόσο το καλύτερο.

Εάν έχετε ερωτήσεις ασφάλισης σχετικά με ένα πρόβλημα παγωμένου σωλήνα ή θέλετε να αξιολογήσετε την πολιτική του ιδιοκτήτη του σπιτιού σας για να διασφαλίσετε ότι έχετε την κάλυψη που χρειάζεστε, μπορούμε να σας βοηθήσουμε. Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα για να συζητήσουμε τις ανάγκες ασφάλισης του σπιτιού σας.