Ο παγκόσμιος συνεργάτης της BAREM, η WIN International, διεξήγαγε μια ολοκληρωμένη έρευνα για το κόστος ζωής σε 36 χώρες. Η έρευνα, η οποία δείχνει ότι μόνο το 25 τοις εκατό των ανθρώπων παγκοσμίως έχουν οικονομική ευημερία, αποκαλύπτει ότι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης επηρεάζονται λιγότερο από το υψηλό κόστος ζωής. Είναι αξιοσημείωτο ότι το 45 τοις εκατό των Τούρκων αντιμετωπίζει προβλήματα για τα προς το ζην.
BAREM’in παγκόσμιος συνεργάτης WIN Group, δημοσίευσε την ετήσια έρευνα WIN World Survey – WWS 2022, η οποία ερευνά τις απόψεις και τις πεποιθήσεις 29.739 ατόμων από 36 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η έρευνα αναλύει την τρέχουσα οικονομική κατάσταση των ατόμων και πώς αντιμετωπίζουν τον πληθωρισμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία, μεγάλη αύξηση στο κόστος ζωής έχει καταγραφεί λόγω της επίδρασης του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας και της πανδημίας.
Η εκπαίδευση και η ηλικία επηρεάζουν την οικονομική κατάσταση
Διάφοροι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του COVID-19 και των πολιτικών και οικονομικών κρίσεων που επηρεάζουν πολλές χώρες, έχουν προκαλέσει την αύξηση του κόστους ζωής. Ενώ πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται οικονομικά, μόνο το 25 τοις εκατό των πολιτών παγκοσμίως ζουν άνετα. Τα άτομα ηλικίας μεταξύ 35 και 44 ετών που συντηρούν οικογένεια είναι μεταξύ εκείνων που πλήττονται περισσότερο από το κόστος ζωής.
Σημειώνεται ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές στα αποτελέσματα ανάλογα με το μορφωτικό επίπεδο των συμμετεχόντων. Περισσότεροι από τους μισούς (54 τοις εκατό) των ερωτηθέντων είναι άτομα που έχουν λάβει βασική εκπαίδευση ή χωρίς εκπαίδευση και δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, ενώ οι υπόλοιποι είναι άτομα με ανώτερο μορφωτικό επίπεδο (που ολοκλήρωσαν το μεταπτυχιακό τους). Όσοι έχουν διδακτορικό έχουν λιγότερες δυσκολίες από αυτή την άποψη (μόνο το 25 τοις εκατό λέει ότι δυσκολεύεται οικονομικά). Σε επίπεδο χώρας, η Αργεντινή (76 τοις εκατό), ο Λίβανος (69 τοις εκατό) και η Χιλή (65 τοις εκατό) είναι μεταξύ των χωρών με το υψηλότερο ποσοστό πληθυσμών σε οικονομική δυσπραγία.
Η αύξηση του κόστους ζωής οδήγησε σε αναθεώρηση των δαπανών
Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αναγκάστηκαν να περικόψουν τις δαπάνες τους λόγω του αυξανόμενου κόστους ζωής. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 48 τοις εκατό των ερωτηθέντων (ειδικά η ηλικιακή ομάδα 45-54 ετών) μείωσαν μέρος των δαπανών τους τους προηγούμενους μήνες. Από την άλλη πλευρά, το 19 τοις εκατό των ερωτηθέντων δεν σχεδιάζει να κάνει αλλαγές στους μηνιαίους προϋπολογισμούς του. Αυτό το ποσοστό είναι ελαφρώς υψηλότερο σε άτομα άνω των 65 ετών (24 τοις εκατό).
Όταν τα αποτελέσματα αναλύονται με βάση το καθεστώς απασχόλησης, δεν υπάρχουν στοιχεία για σημαντικές διαφορές. Τόσο οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης όσο και οι άνεργοι έχουν ήδη περιορίσει τις δαπάνες τους (77%) ή σκοπεύουν να το κάνουν (79%). Ωστόσο, σημειώθηκαν επίσης σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών. Ενώ οι άνθρωποι στην Ελλάδα και την Ιρλανδία έχουν ήδη περικόψει τις δαπάνες τους (και οι δύο κατά 70 τοις εκατό), μόνο το 19 τοις εκατό των πολιτών στην Ιαπωνία φαίνεται να έχουν περικόψει τις δαπάνες τους.
Οι μισοί άνθρωποι που ζουν στην Τουρκία δυσκολεύονται οικονομικά
Το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν οικονομικά άνετα στην Τουρκία είναι μόνο 17 τοις εκατό. Μια ομάδα 38 τοις εκατό λέει ότι ούτε ζει πολύ άνετα ούτε αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα. Από την άλλη, το 45% δηλώνει ότι δυσκολεύεται οικονομικά να ζήσει και ότι έχει ήδη περιορίσει τις δαπάνες του. Το 32% των ερωτηθέντων σχεδιάζει να μειώσει ενεργά τις δαπάνες τους τους επόμενους μήνες. Το ποσοστό όσων λένε ότι δεν έχουν προγραμματίσει να κάνουν αλλαγές στις δαπάνες τους μέχρι στιγμής και τους επόμενους μήνες είναι 20 τοις εκατό.
Μεθοδολογία Έρευνας
Η έρευνα διεξήχθη χρησιμοποιώντας μεθόδους διαδικτυακής έρευνας CAWI / CATI / F2F / TAPI / σε 36 χώρες. Συνολικά ερωτήθηκαν 29.739 άτομα. Οι επιτόπιες εργασίες πραγματοποιήθηκαν στις 9 Οκτωβρίου – 10 Δεκεμβρίου 2022.
Οι μισοί εργαζόμενοι κρύβουν τη θεραπεία του καρκίνου από τους εργοδότες τους
Σύμφωνα με μελέτη του British Journal of Cancer και της Διεθνούς Υπηρεσίας Έρευνας για τον Καρκίνο, οι μισοί από τους ανθρώπους που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο κρύβουν τη διαδικασία θεραπείας από τους εργοδότες και τους συναδέλφους τους φοβούμενοι ότι θα χάσουν τη δουλειά τους. Σύμφωνα με μια άλλη μελέτη που διεξήχθη από το Publicis Groupe, το 92 τοις εκατό των εργαζομένων με καρκίνο πιστεύουν ότι η υποστήριξη που λαμβάνουν από τον εργοδότη τους επηρεάζει θετικά την υγεία τους. Η γαλλική εταιρεία διαφήμισης και δημοσίων σχέσεων Publicis Groupe ηγείται μιας πρωτοβουλίας που ονομάζεται «#WorkingWithCancer Pledge» (Εργασία με τον Καρκίνο) που βασίζεται σε αυτήν την εικόνα.