Πώς να οικοδομήσετε εμπιστοσύνη σε έναν πολωμένο κόσμο

Πώς να οικοδομήσετε εμπιστοσύνη σε έναν πολωμένο κόσμο

Januar 21, 2023 0 Von admin

Το Edelman Trust Barometer, το οποίο δημοσιεύεται τακτικά για περισσότερα από 20 χρόνια, αποκαλύπτει τις μεγαλύτερες προκλήσεις του σήμερα και στοχεύει να καθοδηγήσει τους CEO και άλλους ηγέτες της κοινότητας να ξεπεράσουν το εμπόδιο της εμπιστοσύνης σε έναν πολωμένο, κατακερματισμένο κόσμο. Το Edelman Trust Barometer 2023, το οποίο πραγματοποιήθηκε με 32 χιλιάδες άτομα σε 28 χώρες, αποκαλύπτει ότι η εμπιστοσύνη στον επιχειρηματικό κόσμο αυξάνεται ραγδαία και ότι τα κράτη χάνουν αίμα στον τομέα της «εμπιστοσύνης». Αυτό το αποτέλεσμα, το οποίο είναι πολύ θετικό για τον επιχειρηματικό κόσμο, φέρνει μαζί του μια μεγάλη ευθύνη, γιατί οι κοινωνίες εκφράζουν ξεκάθαρα ότι περιμένουν από τον επιχειρηματικό κόσμο να αναλάβει την ευθύνη. Ακολουθούν οι 10 πιο σημαντικές κοινωνικές τάσεις που ξεχώρισαν στο Edelman Trust Barometer 2023 .

1- Η κοινωνία βλέπει τον επιχειρηματικό κόσμο πιο ικανό και ηθικό από άλλους θεσμούς

Η επιχείρηση αύξησε τη βαθμολογία της ηθικής της κατά 20 βαθμούς για τρίτη φορά από το 2020. Σήμερα, το μόνο ίδρυμα που θεωρείται ικανό και ηθικό μεταξύ όλων των ιδρυμάτων που εμπλέκονται στην έρευνα είναι ο επιχειρηματικός κόσμος.

2- Ανισορροπία μεταξύ των θεσμών στον τομέα της εμπιστοσύνης

Υπάρχει ένα χάσμα 11 μονάδων μεταξύ της εμπιστοσύνης στις επιχειρήσεις και της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Αυτό είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Το 62% των ανθρώπων εμπιστεύεται τις επιχειρήσεις και το 51% τις κυβερνήσεις.

3- Διαφορά εμπιστοσύνης μεταξύ των τάξεων

Όσοι ανήκουν στο ανώτερο τεταρτημόριο του εισοδηματικού φάσματος έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους θεσμούς από εκείνους που θεωρούνται χαμηλού εισοδήματος. Αυτή η διαφορά εμπιστοσύνης είναι διψήφια σε 21 από τις 28 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα.

4- Η κατάρρευση της οικονομικής αισιοδοξίας

Μόνο το 40 τοις εκατό των παγκόσμιων ερωτηθέντων λέει ότι αυτοί και οι οικογένειές τους θα είναι καλύτερα σε πέντε χρόνια. Η οικονομική αισιοδοξία έπεσε κάτω από το 50%, πτώση 10 μονάδων σε σύγκριση με το 2022. Ο πληθυσμός των απελπισμένων είναι μεγαλύτερος από τους ελπιδοφόρους.

5- Καθώς οι κοινωνικοί διαχωρισμοί ριζώνουν, η πόλωση γίνεται πιο έντονη

Έξι χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, παρουσιάζουν σοβαρή πόλωση και εννέα άλλες κινδυνεύουν από σοβαρή πόλωση.

6- Η κοινωνική δομή εξασθενεί με τον κοινωνικό διχασμό

Το 62 τοις εκατό των ερωτηθέντων λέει ότι ο κοινωνικός ιστός που κάποτε κρατούσε τη χώρα τους ενωμένη είναι αμετάκλητα αποδυναμωμένος.

7- Οι ιδεολογίες γίνονται ταυτότητα

Λίγοι από τους συμμετέχοντες δήλωσαν ότι θα ήθελαν να βοηθήσουν κάποιον με τον οποίο έχουν αντίθετες απόψεις για πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, να γίνουν γείτονες μαζί τους ή να συνεργαστούν.

8- Οι άνθρωποι θέλουν ο επιχειρηματικός κόσμος να αναλάβει περισσότερες ευθύνες

Οι συμμετέχοντες δηλώνουν ότι ο επιχειρηματικός κόσμος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη σε τομείς όπως η κλιματική αλλαγή, η οικονομική ανισότητα και η επανεκπαίδευση του εργατικού δυναμικού.

9- Οι εταιρείες που μιλούν ή δραστηριοποιούνται σε κοινωνικά ζητήματα κινδυνεύουν να θεωρηθούν ως «πολιτικοί παράγοντες»

Σε 19 από τις 28 χώρες, λιγότερο από το 50 τοις εκατό των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να αποφύγουν να είναι πολιτικές όταν ασχολούνται με αμφιλεγόμενα κοινωνικά ζητήματα.

10- Αγώνας για την «Αλήθεια»: Οι επιχειρήσεις πρέπει να λογοδοτήσουν εκείνους που διχάζουν την κοινωνία

Κατά μέσο όρο, το 64 τοις εκατό των ερωτηθέντων λέει ότι πολιτικοί και οργανισμοί μέσων ενημέρωσης που υποστηρίζονται από τον επιχειρηματικό κόσμο μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση του κοινωνικού ιστού και του διαλόγου.

Για να δείτε την πλήρη αναφορά ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ!

Άτομα που βραβεύτηκαν με τίτλο «Ευφημισμένοι της χρονιάς»