Τα ρομπότ συνεχίζουν να καταπατούν την ανθρώπινη απασχόληση « Όρια στην ανάπτυξη

Τα ρομπότ συνεχίζουν να καταπατούν την ανθρώπινη απασχόληση « Όρια στην ανάπτυξη

Februar 16, 2023 0 Von admin

Η εφημερίδα της Αμερικής είχε ένα ενδιαφέρον άρθρο νωρίτερα αυτόν τον μήνα με τίτλο «Τα ρομπότ έρχονται για τον Φιλ στη λογιστική». ο Νιου Γιορκ Ταιμς προφανώς σκοπός ήταν να υπενθυμίσει στους αναγνώστες ότι οι έξυπνες μηχανές δεν έρχονται μόνο για απλές εργασίες κατασκευής, αλλά και για συναυλίες γραφείου που απαιτούν εκπαίδευση.

Είναι αλήθεια ότι είναι πιο εύκολο να φανταστεί κανείς τα φυσικά ρομπότ να αντικαθιστούν τους ανθρώπους παρά ένα μικρό λογισμικό κολλημένο σε έναν υπολογιστή, αλλά και τα δύο απειλούν τη βάση της οικονομίας τώρα και στο μέλλον.

Πριν από μερικές δεκαετίες, Αμερικανοί εργάτες κατασκεύασαν τα αυτοκίνητα της χώρας:

Αλλά τώρα, τα μηχανήματα είναι φθηνότερα και δεν απαιτούν μεσημεριανά διαλείμματα ή ακριβή ασφάλιση υγείας:

Η οικονομική στροφή προς την αυτοματοποίηση και την τεχνητή νοημοσύνη θα αυξηθεί. Έχοντας κατά νου αυτή την τάση, το μέλλον της Αμερικής κινδυνεύει από την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης να ανοίγει τα σύνορα και να υποδέχεται τους φτωχούς και αμόρφωτους του κόσμου, ο αριθμός των οποίων συνεχίζει να αυξάνεται στα δισεκατομμύρια.

Επιπλέον, μια δημοσκόπηση της Gallup του 2018 έδειξε ότι 158 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως θα ήθελαν να μετεγκατασταθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έτσι, τα ανοιχτά σύνορα του Μπάιντεν θα έχουν πολλούς δέκτες — και δεν απαιτείται βίζα.

Θυμάμαι:

Η αυτοματοποίηση καθιστά τη μετανάστευση ξεπερασμένη

Η νέα τεχνολογία όντως μεταμορφώνει τον κόσμο, αλλά η Ουάσιγκτον δεν φαίνεται να το παρατηρεί.

Τα ρομπότ έρχονται για τον Phil στη λογιστική, Νιου Γιορκ Ταιμς6 Μαρτίου 2021

Τα ρομπότ έρχονται. Όχι για να σας σκοτώσουν με λέιζερ, ή να σας νικήσουν στο σκάκι, ή ακόμα και να σας ταξιδέψουν στην πόλη με ένα Uber χωρίς οδηγό.

Αυτά τα ρομπότ είναι εδώ για να συγχωνεύσουν τις παραγγελίες αγοράς στις στήλες J και K της πρόβλεψης εσόδων του επόμενου τριμήνου και να μεταφέρουν δεδομένα πελατών από το λογισμικό τιμολόγησης στη βάση δεδομένων Oracle. Είναι ανεπιτήδευτα προγράμματα λογισμικού με ονόματα όπως „Auxiliobits — DataTable To Json String“ και γίνονται οι αστέρες υπάλληλοι σε πολλές αμερικανικές εταιρείες.

Μερικά από αυτά τα εργαλεία είναι απλές εφαρμογές, που κατεβαίνουν από ηλεκτρονικά καταστήματα και έχουν εγκατασταθεί από εταιρικά τμήματα πληροφορικής, που κάνουν τις βαρετές αλλά κρίσιμες εργασίες που συνήθιζε να κάνει κάποιος με το όνομα Phil στη Λογιστική: συμφωνία τραπεζικών καταστάσεων, έγκριση αναφορών δαπανών, έλεγχος φορολογικών εντύπων. Άλλα είναι ακριβά, ειδικά κατασκευασμένα πακέτα λογισμικού, οπλισμένα με πιο εξελιγμένους τύπους τεχνητής νοημοσύνης, που είναι ικανά να κάνουν τα είδη γνωστικής εργασίας που κάποτε απαιτούσαν ομάδες υψηλά αμειβόμενων ανθρώπων.

Οι εργάτες του λευκού γιακά, οπλισμένοι με πτυχία κολεγίου και εξειδικευμένη εκπαίδευση, κάποτε ένιωθαν σχετικά ασφαλείς από την αυτοματοποίηση. Ωστόσο, οι πρόσφατες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση έχουν δημιουργήσει αλγόριθμους ικανούς να έχουν καλύτερη απόδοση γιατρούς, δικηγόροι και τραπεζίτες σε ορισμένα σημεία της δουλειάς τους. Και καθώς τα bots μαθαίνουν να κάνουν εργασίες υψηλότερης αξίας, ανεβαίνουν στην εταιρική κλίμακα.

Η τάση – ήσυχο κτίριο για χρόνια, αλλά επιταχύνοντας σε στρέβλωση της ταχύτητας από την πανδημία — λέει το νυσταγμένο ονοματεπώνυμο «ρομποτική αυτοματοποίηση διεργασιών». Και μεταμορφώνει τους χώρους εργασίας με ρυθμό που λίγοι ξένοι εκτιμούν. Σχεδόν 8 στα 10 στελέχη επιχειρήσεων έρευνα της Deloitte πέρυσι δήλωσαν ότι είχαν εφαρμόσει κάποια μορφή RPA Ένα άλλο 16 τοις εκατό δήλωσε ότι σχεδίαζε να το κάνει εντός τριών ετών.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του αυτοματισμού γίνεται από εταιρείες για τις οποίες πιθανώς δεν έχετε ακούσει ποτέ. Η UiPath, η μεγαλύτερη αυτόνομη εταιρεία αυτοματισμών, αποτιμάται σε 35 δισεκατομμύρια δολάρια – περίπου όσο το eBay – και είναι προγραμματίζεται να δημοσιοποιηθεί αργότερα φέτος. Άλλες εταιρείες όπως η Automation Anywhere και η Blue Prism, που έχουν πελάτες της Fortune 500 όπως η Coca-Cola και η Walgreens Boots Alliance, απολαμβάνουν επίσης ιλιγγιώδη ανάπτυξη και τεχνολογικοί γίγαντες όπως η Microsoft έχουν εισήχθη πρόσφατα τα δικά τους προϊόντα αυτοματισμού για να μπουν στη δράση.

Τα στελέχη θεωρούν γενικά αυτά τα ρομπότ ως καλά για όλους, «εξορθολογίζοντας τις επιχειρήσεις» ενώ «απελευθερώνουν τους εργαζόμενους» από κοσμικές και επαναλαμβανόμενες εργασίες. Αλλά απελευθερώνουν επίσης πολλούς ανθρώπους από τις δουλειές τους. Ανεξάρτητοι ειδικοί λένε ότι οι μεγάλες εταιρικές πρωτοβουλίες RPA ακολουθήθηκαν από γύρους απολύσεων και ότι η μείωση του κόστους, όχι η βελτίωση των συνθηκών στο χώρο εργασίας, είναι συνήθως ο κινητήριος παράγοντας πίσω από την απόφαση για αυτοματοποίηση.

Ο Craig Le Clair, αναλυτής της Forrester Research που μελετά την αγορά εταιρικού αυτοματισμού, είπε ότι για τα στελέχη, μεγάλο μέρος της ελκυστικότητας των RPA bots είναι ότι είναι φθηνά, εύχρηστα και συμβατά με τα υπάρχοντα συστήματα back-end τους. Είπε ότι οι εταιρείες συχνά βασίζονται σε αυτές για να αποκομίσουν βραχυπρόθεσμα κέρδη, αντί να ξεκινήσουν ακριβότερες τεχνολογικές αναβαθμίσεις που μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να πληρώσουν.

«Δεν είναι ένα έργο σε φεγγάρι όπως πολλά AI, έτσι οι εταιρείες το κάνουν σαν τρελοί», είπε ο κ. Le Clair. «Με το RPA, μπορείτε να φτιάξετε ένα bot που κοστίζει 10.000 δολάρια το χρόνο και να βγάλετε δύο έως τέσσερις ανθρώπους».

Ο Covid-19 έχει οδήγησε ορισμένες εταιρείες να στραφούν στον αυτοματισμό για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης ζήτησης, των κλειστών γραφείων ή των περιορισμών του προϋπολογισμού. Αλλά για άλλες εταιρείες, η πανδημία έχει παράσχει κάλυψη στα στελέχη να εφαρμόσουν φιλόδοξα σχέδια αυτοματισμού που ονειρευόντουσαν πριν από πολύ καιρό.

«Ο αυτοματισμός είναι πιο αποδεκτός πολιτικά τώρα», δήλωσε ο Raul Vega, διευθύνων σύμβουλος της Auxis, μιας εταιρείας που βοηθά τις εταιρείες να αυτοματοποιήσουν τις δραστηριότητές τους. (Συνεχίζεται)