Τι πρέπει να γνωρίζετε και πώς να προστατεύσετε τον εαυτό σας

Τι πρέπει να γνωρίζετε και πώς να προστατεύσετε τον εαυτό σας

Dezember 27, 2022 0 Von admin

Ταξιδιώτες που περπατούν μέσα από ένα πολυσύχναστο αεροδρόμιο

Δεν είναι ακριβώς η θριαμβευτική επιστροφή των διεθνών ταξιδιών που όλοι ήλπιζαν. Μετά από δύο καλοκαιρινές περιόδους που εξαλείφθηκαν από τον COVID-19, ο κόσμος είχε τα δάχτυλά του και όλα τα άλλα πέρασαν ότι το 2022 θα έβλεπε ότι όλα θα επανέλθουν στο φυσιολογικό, ώστε να μπορέσουμε όλοι να απολαύσουμε ξανά τις καθυστερημένες διακοπές στο εξωτερικό.

Λοιπόν, αυτό έχει συμβεί εν μέρει. Τα διεθνή ταξίδια πλέον επιτρέπονται. Δεν υπάρχουν όλοι οι περιορισμοί και τα στεφάνια που αντιμετώπισαν οι ταξιδιώτες πριν από ένα χρόνο, ειδικά αν είστε πλήρως εμβολιασμένοι.

Αλλά όπως κάποιο εκδικητικό κακό πνεύμα από μια ταινία τρόμου, ο COVID έχει βρει ακόμα έναν τρόπο να στοιχειώνει την περίοδο αιχμής των εορτών του 2022. Επειδή, όπως αναμφίβολα έχετε δει, η αεροπορική βιομηχανία δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τη ζήτηση. Οι πτήσεις ακυρώνονται σε καθημερινή βάση, αφήνοντας τους παραθεριστές στην καλύτερη περίπτωση να αντιμετωπίζουν μεγάλες ουρές στα αεροδρόμια και στη χειρότερη να ακυρώνονται οι διακοπές τους.

Με φόβους ότι το χάος που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια των αργιών του Πάσχα και της άνοιξης θα μπορούσε πλέον να επεκταθεί και στις σχολικές καλοκαιρινές διακοπές, οι παραθεριστές προειδοποιούνται – αυτές οι ονειρεμένες διακοπές που περιμένατε τόσο καιρό μπορεί να μην κυλήσουν τόσο ομαλά όσο θα ήλπιζαν . Όπως όλοι έχουμε συνηθίσει να κάνουμε καθ‘ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, η συμβουλή είναι να σχεδιάσετε το χειρότερο.

Τι συμβαίνει λοιπόν και τι πρέπει να γνωρίζετε;

Γιατί όλο το χάος;

ταξιδιώτες περιμένουν κλήση επιβίβασης στο αεροδρόμιο

Όπως όλοι γνωρίζουμε, η ταξιδιωτική βιομηχανία επλήγη σκληρά από την πανδημία. Με τις αεροπορικές εταιρείες να είναι απογειωμένες, τα ξενοδοχεία κλειστά και όλα τα ταξίδια εκτός από τα βασικά να έχουν απαγορευτεί, εκτιμάται 3,2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας χάθηκαν μόνο στην ευρωπαϊκή τουριστική βιομηχανία. Αυτό περιλαμβάνει εργαζόμενους στο αεροδρόμιο και προσωπικό αεροπορικών εταιρειών.

Η τουριστική βιομηχανία άνοιξε ξανά σε πλήρη δυναμικότητα εδώ και λίγους μήνες. Εκείνη την περίοδο, οι επιχειρήσεις έπρεπε να προσπαθήσουν να επαναπροσλάβουν για να αντικαταστήσουν όλους αυτούς τους εργαζόμενους που χάθηκαν. Πολλοί το βρήκαν αυτό δύσκολο να γίνει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Ταυτόχρονα, οι αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια με έλλειψη προσωπικού έπρεπε να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν μια ξαφνική αύξηση της ζήτησης, που προκλήθηκε όχι μόνο από ανθρώπους που απελπίζονται να κάνουν το πρώτο τους ταξίδι στο εξωτερικό μετά από τρία χρόνια, αλλά και από άτομα που θέλουν να εξαργυρώσουν κουπόνια επιστροφής χρημάτων από διακοπές ακυρώθηκε λόγω COVID-19.

Ποιος επηρεάζεται;

ταξιδιώτες που χαλαρώνουν στο αεροδρόμιο πριν από τις πτήσεις τους

Ανησυχητικό για τους παραθεριστές, το πρόβλημα φαίνεται να εξαπλώνεται. Το Πάσχα, το χειρότερο από τα προβλήματα φαινόταν να περιορίζεται σε ένα ζευγάρι ή αεροπορικές εταιρείες και σε λίγα αεροδρόμια. Η EasyJet και η British Airways συνεχίζουν να βρίσκονται στο επίκεντρο της καταιγίδας, με την πρώτη να ανακοινώνει ήδη την ακύρωση έως και 40 πτήσεων την ημέρα κατά τη διάρκεια του Ιουνίου.

Ωστόσο, ενώ η αρχική διαταραχή παρατηρήθηκε κυρίως στους κύριους κόμβους των αεροδρομίων του Ηνωμένου Βασιλείου – το Χίθροου, το Γκάτγουικ και το Μάντσεστερ – κατά την ιωβηλαία τραπεζική αργία, χιλιάδες Βρετανοί παραθεριστές είχαν αποκλειστεί στο εξωτερικό προσπαθώντας να γυρίσουν σπίτι όταν ακυρώθηκαν οι πτήσεις τους.

Όχι μόνο αυτό, αλλά και η μεγαλύτερη εταιρεία πακέτα διακοπών του Ηνωμένου Βασιλείου, η TUI, έχει επίσης αρχίσει να σβήνει πτήσεις, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να αναβάλει ή να ακυρώσει τις διακοπές επίσης.

Το μήνυμα λοιπόν είναι, είτε έχετε κλείσει τις δικές σας πτήσεις είτε αγοράσατε ένα πακέτο διακοπών, θα μπορούσατε να είστε εξίσου ευάλωτοι. Και οι κίνδυνοι εκτείνονται από το να χάσετε την τελεία των διακοπών σας έως τον αποκλεισμό στον προορισμό σας περιμένοντας μια πτήση για να σας μεταφέρει στο σπίτι.

Τι μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τον εαυτό σας;

ταξιδιώτης που ερευνά τα συμβόλαια ταξιδιωτικής ασφάλισης στον φορητό υπολογιστή του

Ο υπουργός Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου, Grant Schapps, δήλωσε ότι κάθε επιβάτης θα πρέπει να λάβει αυτόματα επιστροφή χρημάτων και αποζημίωση για ακυρώσεις πτήσεων και σοβαρές καθυστερήσεις. Αλλά το να το πεις αυτό και να το πετύχεις είναι δύο διαφορετικά πράγματα, ειδικά όταν ο κλάδος των αεροπορικών εταιρειών βρίσκεται ήδη σε τόσο άσχημη θέση οικονομικά στον απόηχο της πανδημίας.

Η αλήθεια είναι ότι το νομικό πλαίσιο για την αποζημίωση των επιβατών όταν ακυρώνονται οι πτήσεις τους είναι περίπλοκο. Σύμφωνα με τη νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, εάν μια αεροπορική εταιρεία ακυρώσει μια πτήση, όλοι οι επιβάτες θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ της πλήρους επιστροφής χρημάτων ή της επιλογής μιας εναλλακτικής πτήσης. Εάν η ακύρωση γίνει έως και 14 ημέρες πριν την αναχώρηση, οι επιβάτες μπορεί επίσης να δικαιούται αποζημίωση.

Ωστόσο, δεδομένου του τεράστιου όγκου ακυρώσεων που πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή, οι επιβάτες είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν πολύ μεγάλη αναμονή για να πάρουν τα χρήματά τους πίσω. Οι αεροπορικές εταιρείες είναι πιθανό να ωθήσουν τους ανθρώπους να αποδεχτούν επανακράτηση ή κουπόνια πτήσης αντί για επιστροφή χρημάτων σε μετρητά, κάτι που μπορεί να μην ταιριάζει σε ορισμένα άτομα. Οι αξιώσεις αποζημίωσης πρέπει να διερευνηθούν από την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), επομένως οι καθυστερήσεις είναι πιθανό να είναι ακόμη μεγαλύτερες.

Υπάρχει επίσης μια «προσδοκία» ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα παρέχουν διαμονή, φαγητό κ.λπ. εάν αντιμετωπίζετε μεγάλες καθυστερήσεις σε ένα αεροδρόμιο. Συχνά συνιστάται στους επιβάτες να πληρώνουν μόνοι τους τα πράγματα και στη συνέχεια να κρατούν αποδείξεις για να υποβάλουν αξίωση αργότερα. Αλλά και πάλι, αυτό είναι πιθανό να είναι μια μακροχρόνια διαδικασία.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου οποιαδήποτε από τις παραπάνω προφυλάξεις των καταναλωτών που κατοχυρώνονται στη νομοθεσία ενδέχεται να μην είναι κατάλληλη για τις περιστάσεις σας. Για παράδειγμα, εάν η πτήση επιστροφής σας ακυρωθεί αλλά πρέπει να επιστρέψετε στο σπίτι βιαστικά, θα μπορούσατε να αποφασίσετε να πληρώσετε για μια εναλλακτική αντί να περιμένετε την αντικατάσταση που προσφέρει η αεροπορική σας εταιρεία. Δεν θα μπορούσατε να διεκδικήσετε αυτό το κόστος επιστροφής από την αρχική αεροπορική εταιρεία σας και θα πρέπει να βασιστείτε στο ότι οποιαδήποτε αποζημίωση λάβατε είναι αρκετή για να καλύψετε τα έξοδα.

Ομοίως, εάν μια ακύρωση εξερχόμενης πτήσης έχει ως αποτέλεσμα να χάσετε την αναχώρηση μιας πτήσης ανταπόκρισης σε άλλη χώρα, πιθανότατα δεν θα μπορείτε να διεκδικήσετε πίσω το κόστος μιας νέας πτήσης από τον πρώτο αερομεταφορέα (εκτός αν τυχαίνει να είναι το ίδιο) .

Επιπλέον, πιο απλά, αν έχετε κάνει κράτηση πτήσεων και διαμονής ξεχωριστά, ενώ μπορεί να μπορείτε να λάβετε επιστροφή χρημάτων για ακυρωμένες πτήσεις, αυτό δεν σας αποζημιώνει τίποτα για οτιδήποτε έχετε πληρώσει προκαταβολικά για ένα ξενοδοχείο ή διαμέρισμα.

Για όλους αυτούς τους λόγους, τώρα περισσότερο από ποτέ είναι λογικό να συνάψουμε ένα ολοκληρωμένο συμβόλαιο ταξιδιωτικής ασφάλισης που προσφέρει ένα ισχυρό επίπεδο οικονομικής προστασίας για ακυρώσεις. Με τα όρια πληρωμών στις ακυρώσεις που συνήθως εκτείνονται σε πέντε νούμερα, έχετε την ησυχία σας να γνωρίζετε ότι όλες οι διακοπές σας καλύπτονται αν συμβεί το χειρότερο με την πτήση σας, συν τυχόν πρόσθετα έξοδα, όπως η κράτηση για νέες πτήσεις για το σπίτι ή η διαμονή εάν λάβετε κολλημένος στο αεροδρόμιο.