Legalize Lowriders – Boom California

Legalize Lowriders – Boom California

März 10, 2023 0 Von admin

Του Jose Vadi

Γιατί να καταργηθούν οι απαγορεύσεις κατά της κρουαζιέρας

Τα Lowriders είναι μηχανοκίνητες χρονοκάψουλες που προκαλούν σεβασμό, ή τουλάχιστον μια στροφή του κεφαλιού. Στο Σακραμέντο, η σκηνή του lowrider είναι αισθητή στη θέα, με το Μπρόντγουεϊ ένα αγαπημένο στύλο. Πίναμε ένα ποτό σε αυτό το κομμάτι πριν από μερικούς μήνες, όταν η γυναίκα μου και εγώ είδαμε μερικά αυτοκίνητα χωρίς κανένα να κάθεται κυνηγετικό όπλο. Αντίθετα, ζευγάρια νεαρών, φτιαγμένων ζευγαριών αγκαλιάζονταν από την πλάτη, οδηγώντας τους με σοφέρ στο χορό του γυμνασίου τους με στυλ.

«Ο μπαμπάς μου το έκανε αυτό για μένα», είπε, περιγράφοντας το ’64-1/2 Mustang που άκουσα για πρώτη φορά πριν από χρόνια τη νύχτα που γνώρισα τον τώρα πεθερό μου. Και μολονότι δεν ήταν χαμηλών τόνων, η Mustang ήταν ένα εξειδικευμένο αυτοκίνητο, παρόλα αυτά – και μια ανάμνηση.

Ίσως είναι ένα υποπροϊόν της ανάπτυξης στην ανατολική εξάπλωση της νότιας Καλιφόρνια, την κοιλάδα San Gabriel—όπου λέμε την εποχή των γενεών με νέες κοπές κορδέλες σε εμπορικά κέντρα, ημερομηνίες επέκτασης του αυτοκινητόδρομου και παραδοθέντα αυτοκίνητα—αλλά βλέποντας έναν χαμηλού δρομέα με κάνει εμένα και πολλούς άλλους να νιώθουμε ευπρόσδεκτοι .

Τον περασμένο Δεκέμβριο, οδηγούσα τη μαμά μου στο ραντεβού της μετά την επέμβαση στο Ντάουνι, νότια του κέντρου του Λος Άντζελες, από την ανατολική πλευρά της Πομόνα. Ξεκινήσαμε στους αυτοκινητόδρομους προτού πάρουμε τους επιφανειακούς δρόμους, η μαμά μου μάς περιηγούσε στα μονοπάτια της παιδικής της γειτονιάς —La Puente’s Bassett— κατά μήκος της Workman Mills Road, αποφεύγοντας την κίνηση από τον προφυλακτήρα προς τον προφυλακτήρα του κόμβου 10-605. Ήμασταν κοντά στο Pico Rivera όταν είδαμε μια πινακίδα που έλεγε No Cruising, που απαγόρευε στα οχήματα να κινούνται αργά ή να επιστρέφουν στο ίδιο τμήμα του δρόμου πολλές φορές.

Αυτές οι πινακίδες και οι επακόλουθες «χωρίς ζώνες κρουαζιέρας» ήταν μέρος ενός κύματος νομοθεσίας που ψηφίστηκε σε όλες τις πόλεις της Καλιφόρνια στη δεκαετία του ’80 και του ’90. Αν και σε μεγάλο βαθμό δεν εφαρμόζονται σήμερα, αυτοί οι νόμοι διαγράφονται όλο και περισσότερο από τα βιβλία, με το Σακραμέντο να είναι η πρώτη πόλη που ακύρωσε την απαγόρευση της κρουαζιέρας και αφαιρεί τέτοια σήμανση σε όλη την πόλη.

Όταν το Σαν Χοσέ ακολούθησε γρήγορα το παράδειγμά του, το μέλος του δημοτικού συμβουλίου Ραούλ Περάλες μίλησε για τις εμπειρίες του από την οδήγηση και την παρενόχληση από την αστυνομία. «Με τα χρόνια, με σταμάτησαν δεκάδες φορές η αστυνομία», είπε ο Peralez, «Και σχεδόν κάθε φορά, με έβαζαν να καθίσω σε ένα κράσπεδο, ενώ εμένα και το αυτοκίνητό μου ερευνούσαμε. Με ρώτησαν για εικαζόμενη συμμετοχή σε συμμορία».

Η κατηγοριοποίηση της κρουαζιέρας ως δραστηριότητα συμμορίας ή ισοδύναμη με την παράνομη συγκέντρωση ενός ρέιβ αποθήκης με ψυχεδελικά καύσιμα είναι ειρωνική, λαμβάνοντας υπόψη πόσο αναπόσπαστο στοιχείο είναι η εικόνα lowrider στην ταυτότητα της επωνυμίας της πόλης του Λος Άντζελες. Το κόψιμο της κορδέλας κυκλοφορίας και πεζών της γέφυρας της 6ης οδού με πλάτη καμήλας, που συνδέει το ανατολικό και το κέντρο του Λος Άντζελες πάνω από τον ποταμό LA, πραγματοποιήθηκε από μια τοπική ομάδα lowrider.

Σοφέρω τη μαμά μου. Φανταζόμουν όλα τα παιδιά να κάνουν κρουαζιέρες τα βράδια της Παρασκευής, με lowriders ή όχι, με μεγάλα μπαμ και τζιν που ξεπλύθηκε με οξύ, να ουρλιάζουν το ένα στο άλλο σε ανοιχτά παράθυρα προσπαθώντας να πάρουν τον αριθμό κάποιου. Αλλά η πινακίδα, που απαγόρευε στα οχήματα να κινούνται αργά, μου θύμισε τον στόχο της—εμάς.

Οι κοινωνικοί τόνοι του Lowriding ήταν φανεροί από την αρχή του πολέμου στο κίνημα Chicano της δεκαετίας του ’60 και του ’70. Ο Roberto Hernandez δημιούργησε το Συμβούλιο Lowrider του Σαν Φρανσίσκο για να καταπολεμήσει τα κύματα αστυνομικής βίας, που οδήγησε όχι μόνο σε νομιμοποιημένες κρουαζιέρες, αλλά σε νέα πάρκα, υπηρεσίες και στην παραίτηση αστυνομικών που κατηγορούνται από κατοίκους της Mission District για κακοποίηση. Η πρόσφατη τοιχογραφία του Victor Ochoa στο Barrio Logan του Σαν Ντιέγκο καταγράφει την ιστορία του τοπικού Brown Image Car Club. Από τις βινιέτες που περικλείουν τους πυλώνες μιας τεράστιας υπόγειας διάβασης αυτοκινητόδρομου είναι μια σκηνή όπου μερικά από τα μέλη του πληρώματος συμμετείχαν στην κατάληψη του πάρκου Chicano.

Στο κατώφλι της κατάργησης της απαγόρευσης από την πόλη του Σακραμέντο τον Ιούνιο, η Επιτροπή του Σακραμέντο Λόουριντερ συνεργάστηκε με αξιωματούχους της πόλης για να φιλοξενήσει μια δωρεάν ολοήμερη εκδήλωση στο William Land Park. Σειρές αυτοκινήτων περιστοιχίστηκαν στο τετράγωνο, μερικά με πλήρη κλίση με τροχούς που κρατιούνται στον αέρα σαν γλυπτό με κινητήρα πίσω του. Άλλα παλαιότερα αυτοκίνητα είχαν διακριτικά περίπλοκα σχέδια, όπως ένα αυτοκίνητο που αφηγείται την ιστορία της μετακίνησης των εργατών στο αγρόκτημα του Μεξικού και των Φιλιππίνων μέσω σχεδίων με αερογράφο.

Αυτό το καλοκαίρι, οι United Farm Workers παρέλασαν στην Κεντρική Κοιλάδα—πάνω από 300 μίλια και τρεις εβδομάδες από το Delano στο Σακραμέντο—υποστηρίζοντας τον κυβερνήτη Gavin Newsom να υπογράψει το AB 2183, το Agricultural Labor Relations Voting Act Act. Ο ιστότοπος του UFW αναφέρει ότι η πράξη θα επιτρέψει στους εργάτες των αγροκτημάτων να «ψηφίσουν χωρίς εκφοβισμό… μυστικά όποτε και όπου αισθάνονται ασφαλείς». Τα τοπικά κεφάλαια των lowrider υποστηρίζουν τις προσπάθειές τους σε όλη την κοιλάδα και ο Συνασπισμός του Σακραμέντο βοήθησε τους διαδηλωτές να συνοδεύσουν διαδηλωτές από το Southside Park της πόλης μέχρι την πρωτεύουσα της πολιτείας για μια μαζική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στις 26 Αυγούστου. Ανεγέρθηκε μια αγρυπνία και κρατήθηκε ασταμάτητα στα σκαλιά του Καπιτωλίου για μέρες, ευαισθητοποιώντας την προθεσμία του κυβερνήτη Newsom να υπογράψει το AB 2183 — μια κίνηση που υποστηρίχθηκε δημόσια από τον ίδιο τον Πρόεδρο Μπάιντεν. Η πίεση λειτούργησε και ο κυβερνήτης Newsom υπέγραψε το νομοσχέδιο με δύο διατάξεις λίγο πριν από την προθεσμία της 30ης Σεπτεμβρίου.

Το ράλι του Αυγούστου μου θύμισε εκείνο το προηγούμενο γεγονός λίγους μήνες νωρίτερα στο William Land Park. Κάποια στιγμή, όλες οι γυναίκες διοργανώτριες και οι οδηγοί από τα διαφορετικά πληρώματα του Sacramento lowrider συγκεντρώθηκαν στη σκηνή, με πολλές να μιλούν για μια ζωή αφιερωμένη στην κρουαζιέρα. Ακούγοντάς τους, κατάλαβα πραγματικά την επιβεβαιωτική δύναμη της κρουαζιέρας με τους δικούς σου όρους — και την ικανότητα να τους διατυπώνεις. Τηρούμε τη νομοθεσία, λένε επανειλημμένα πολλοί διοργανωτές σε φυλλάδια και δημόσια σχόλια, μια κοινότητα που προσπαθεί να βρει χώρους για να κάνει κάτι που θεωρεί σημαντικό πολιτισμικά.

Τον Φεβρουάριο του 2023, το μέλος της Συνέλευσης David Alvarez (D-San Diego) παρουσίασε ΑΒ 436 το οποίο «καταργεί την εξουσιοδότηση μιας τοπικής αρχής να εγκρίνει κανόνες και κανονισμούς σχετικά με την κρουαζιέρα», δημιουργώντας ουσιαστικά μια πανελλαδική κατάργηση της νομοθεσίας κατά της κρουαζιέρας.

Καθώς τα τοπικά κεφάλαια των lowrider υποστηρίζουν σχετικές αιτίες που επηρεάζουν την ευρύτερη λατίνο κοινότητα, η εξέλιξη και η αποδοχή της κουλτούρας των lowrider δεν μπορούν να αγνοηθούν. Είναι κάτι μοναδικό για το κράτος. Για να προσκαλέσετε τους άλλους να δώσουν μαρτυρία, να αγκαλιάσουν αυτό το συναίσθημα – αυτή η στροφή του κεφαλιού, η χαλάρωση του σαγονιού, το άνοιγμα του στόματος, η ανάσα από γροθιά με στόμα – όταν ο χρόνος σταματά και περνάει αυτό το έμψυχο γόνατο των τεσσάρων τροχών. Νομίζω ότι αυτό το συναίσθημα έχει μια λέξη: σεβασμό.

Χοσέ Βάντι είναι βραβευμένος δοκιμιογράφος, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας και παραγωγός ταινιών. Είναι ο συγγραφέας του Inter State: Δοκίμια από την Καλιφόρνια.